Glazbeni program udara pečat

Nastupom operne dive Inve Mule i Lea Nuccia završavaju Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre ove su godine okupile gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta, a od 10. srpnja sve do večeras kada se spušta zastava sa Orlandova stupa održano je 84 dramskih, glazbenih, folklornih, filmskih i likovnih programa. Tim je povodom održana i konferencija za medije koju su vodili intendant Ivica Prlender, umjetnički ravnatelji Dora Ruždjak Podolski i Ivan Repušić uz sudjelovanje opernih zvijezda, koje će večeras nastupiti ispred Svetog Vlaha, Inve Mule i Lea Nuccija.

„Nastupati sa Nuccijem pred dubrovačkom publikom za mene je svaki kao prvi put. Sretna sam jer dijelim koncert s njim nakon 20 godina. Ovaj nastup večeras veliko mi je zadovoljstvo“, kazala je operna diva Inva Mula.

U sklopu glazbenog programa održan je 21 koncert. Glazbeni program sadržajno je bio bogat i raznolik, a česti su komentari i kako je nadmašio dramski program DLJI. „Zadržao je svoju prepoznatljivost i posebnost, predstavio različite stilske epohe, od barokne do suvremene glazbe, ponudio i zanimljive kreacije na području jazza, folklora i tanga“, izjavio je direktor glazbenog programa Ivan Repušić.

Leo Nucci pred večerašnji nastup ispred Svetog Vlaha kazao je sljedeće: „U Dubrovniku se osjećam kao doma. Prvi sam put ovdje nastupio sa Vjekoslavom Šutejem prije deset godina zajedno sa zagrebačkim solistima, a jedino me zabrinjava što me već nazivaju legendom. Nadam se da vam večeras neće biti dosadno i nadam se prekrasnoj glazbenoj večeri koja nam je svima potrebna“.

Posljednja od četiri dramske premijere na Dubrovačkim ljetnim igrama, Dantonova smrt, izvedena je sinoć kao završnica dramskog programa.

„Veliko mi je zadovoljstvo jer je uspješno program realiziran. Imali smo četiri premijere, Skup: igre, Mjesečina za Lady Machbeth, Medeju i Dantonovu smrt. Za uspješnicu Katu Kapuralicu tražila se karta više. Program je nudio odgovore raznorodnoj publici, a uspješno smo gostovali u Tivtu i Budvi“, kazala je direktorica dramskog programa Dora Ruždjak.

„Dubrovačke ljetne igre realizirale su bogat program čiju je vrsnoću i kulturološki značaj i ove godine podržalo Ministarstvo kulture, grad Dubrovnik i Županija. Unatoč zadatostima recesijskog okružja vjerujemo da su artistički dosezi ovoljetnih Igara bili u okvirima visokih standarda, što ih našem međunarodnom gledateljstvu tradicionalno jamči dubrovački festival“, kazao je Ivica Prlender.

Igre su zabilježile porast prodaje ulaznica putem Interneta za 58%, u odnosu na prošlu godinu. Od 1. Srpnja do danas prema Google Analyticsu zabilježeno je 29 tisuća jedinstvenih posjetitelja iz 122 zemlje na internetsku stranicu DLJI. 

Komentiraj članak

Komentari