Registracija

Prijava

Rast turističkog prometa

Najbolji rezultati u odnosu na prošlu godinu ostvareni su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Rezultati turističkog prometa ostvareni u prvih šest mjeseci, rezultat su ozbiljnog rada tijekom pripreme ove sezone, intenzivnih tržišnih aktivnosti privatnog i javnog sektora i promjena u komunikaciji s tržištima te pokazatelj atraktivnosti i konkurentnosti hrvatskog turizma, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić prilikom prvog predstavljanja ovogodišnjih rezultata turističkog prometa Hrvatske, ponovivši kako se ove godine očekuje ponavljanje prošlogodišnjeg broja dolazaka i noćenja, uz rast prihoda od turizma od 3 do 5 posto.

Od siječnja do lipnja 2012. godine, u Hrvatskoj je ostvareno 3,6 milijuna dolazaka i 14,8 milijuna noćenja, što u odnosu na isti period 2011. godine rast od 5 posto u dolascima i noćenjima, pokazuju prvi podaci sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu. U ukupnoj strukturi turističkog prometa, strani turisti su ostvarili 3 milijuna dolazaka (+8 posto) i 13 milijuna noćenja (+7 posto).

Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su od siječnja do lipnja rast turističkog prometa. Trećina turističkog prometa ostvarena je u Istri, u kojoj je zabilježeno gotovo milijun dolazaka (+5 posto) i 5 milijuna noćenja (+4 posto). Prema udjelu u ukupnom turističkom prometu, slijedi Kvarner - 652 tisuće dolazaka (+3 posto) i 2,6 milijuna noćenja (+3 posto), Splitsko-dalmatinska županija – pola milijuna dolazaka (+8 posto) i 2,2 milijuna noćenja (+5 posto), Dubrovačko-neretvanska županija – 380 tisuća dolazaka (+13 posto) i 1,5 milijuna noćenja (+15 posto), Zadarska županija – 300 tisuća dolazaka (+7 posto) i 1,4 milijuna noćenja (+5 posto), Šibensko-kninska županija – 184 tisuće dolazaka (-1 posto) i 868 tisuća noćenja (+1 posto), Grad Zagreb – 300 tisuća dolazaka (+5 posto) i 553 tisuće noćenja (+11 posto) i Ličko-senjska županija – 129 tisuća dolazaka (+13 posto) i 331 tisuća noćenja (+10 posto).

Posebno me veseli rast broj dolazaka i noćenja turista iz Njemačke, našeg najvećeg emitivnog tržišta, koji već nekoliko godina čine najveći udio u ukupnom turističkom prometu Hrvatske. Smanjen broj turista iz Italije i Poljske u skladu je sa očekivanjima. Uzevši u obzir činjenicu da veliki broj Poljaka nije putovao izvan zemlje zbog Europskog nogometnog prvenstva te činjenicu da ove godine na odmor planira putovati oko 30 posto manje Talijana, postignuti rezultati iz tih zemalja su sasvim objektivni, istaknuo je ministar.

Porast turističkog prometa, u odnosu na 2011. godinu, ostvaren je i iz gotovo svih važnih emitivnih tržišta, pa su tako turisti iz Njemačke ostvarili – 538 tisuća dolazaka (+9 posto) i 3,4 milijuna noćenja (+9 posto), Austrije – 339 tisuća dolazaka (+6 posto) i 1,5 milijuna noćenja (+6 posto), Slovenije – 381 tisuća dolazaka (+6 posto) i 1,5 milijuna noćenja (+6 posto), Češke – 152 tisuće dolazaka (+18 posto) i 818 tisuće noćenja (+5 posto). Značajan porast noćenja ostvaren je iz Velike Britanije (+26 posto), Nizozemske (+ 25 posto) i Rusije (+12 posto), koje se također nalaze među deset zemalja s najvećim udjelom u ukupnom turističkom prometu Hrvatske.

S obzirom na činjenicu da je u svim županijama zabilježen porast broja noćenja te da pozitivne brojke bilježimo i sa svih važnih emitivnih tržišta, imamo pravo biti optimistični u pogledu rezultata ovogodišnje sezone koju kvalitetno i koncentrirano moramo odraditi do zadnjeg dana ove godine, izjavio je ministar. Nadalje je zahvalio i čestitao svima koji su sudjelovali u pripremi ove turističke sezone te pozvao sve turističke djelatnike, pogotovo one koji dolaze u direktni kontakt s gostima da u svoj posao i dalje ulažu maksimum jer je najbolja promocija hrvatskog turizma – gost koji sa odmora odlazi zadovoljan.


Ljetni programi na Elafitima, u Zatonu i Orašcu


U organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada, na Elafitskim otocima, u Zatonu i Orašcu i ove godine upriličit će se zabavno-glazbeni programi sa ciljem obogaćivanja turističke ponude. Za tradicionalnih pučkih festa i blagdana ovoga ljeta na Koločepu, Lopudu i Šipanu, kao i u Zatonu i Orašcu osmišljeno je tridesetak priredbi za dobru zabavu i ugodnu atmosferu.

Program Ljeta u Orašcu započeo je koncertom grupe Taliri, povodom blagdana Gospe od Orašca, a koncem srpnja će na plaži Hawai mještane i njihove goste zabavljati klapa Subrenum.
Program Zatonskog ljeta uključuje Jadranske igre, koje će se održati na rivi Zatona Velikog, te nastup Limene glazbe i malog Linđa Zaton početkom kolovoza. Vrhunac Zatonskog ljeta bit će Zatonska noć, kada će na zatonskoj rivi goste zabavljati Dražen Zečić.

Zabavni program na Elafitima započinje ovaj vikend, u subotu, 7.srpnja, kad će u crkvi sv.Nikole na Lopudu, koncert održati Georg Lehner, bariton iz Beča, uz glasovirsku pratnju Alberta Frke. Lopudsko ljeto se nastavlja gitarskim koncertom Maroja Brčića u crkvi sv.Nikole, te nastupima Aide Vidović Krilanović, Mila Krilanovića, Đive Franetović-Kušelj, Vande Đanić, Alberta Frke, Dore Kamber, Ivane Jelače, Marije Grazio-Tolj, Aljoše Lečića, Marka Gjenero, ansambla rane glazbe «Plazarius», te klavirskog dua Nina Mole i Jakša Zlatar. Osim koncertnog programa, tijekom ljeta na Lopudu nastupit će i klape Mareta i Kaše, a za Lopudsku noć, 14.kolovoza Lopuđane i njihove goste zabavljat će grupa Valetudo.

Zabavni programi na otoku Koločepu uključuju nastupe klape Maestral i klape Ragusavecchia, te grupe Botun, povodom 6.kupa Elafita u vaterpolu.

Šipansko ljeto bit će već tradicionalno obilježeno Ljetnom školom filma, od 4. do 14.kolovoza. Zabavni program će obogatiti klapska pjesma klape Ragusa, u nedjelju 8.srpnja u Šipanskoj luci. Posebne poslastice ljetnih priredbi na Šipanu su koncert grupe Taliri za Festu Gospe od Karmena u Suđurđu, te zabave uz Mladena Grdovića u Suđurđu i Jasmina Stavrosa u Šipanskoj luci za Festu sv.Stjepana. Uz zabave, u Šipanskoj luci bit će organizirano i gostovanje kazališne družine Kolarin s predstavom «Skerac sa svete Marije» u okviru Ljetne škole filma Šipan.

Lukša Lucianović/Glas Grada
Sve o temi: Lucianović | Glas Grada

Povratak

Pošalji prijatelju

Rast turističkog prometa

Facebook komentari

Komentari

Pracka

Znadu li oni za išat drugo osim turizma???

14.07.2012 17:02

Avatar

Prohodnost cesta


Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Podsjećamo vozače motornih vozila da u uvjetima smanjene vidljivosti (oblačno vrijeme, magla, jaki i povremeni pljuskovi kiše itd.) voze sa upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima.
Na cestama u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti promet je srednje gust, teče bez gužvi i zastoja. Povremeno je pojačan promet u priobalju, posebice na prilaznim cestama turističkim mjestima.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na dionicama autocesta:
-A1 između čvorova Otočac i Gospić,
-A3 Bregana-Lipovac između čvorova Novska i Nova Gradiška,
-A4 Zagreb-Goričan između čvorova Breznički Hum i Ivanja Reka te
-A11 između čvorova Velika Gogrica Jug i Buševec.

Otvoren je novi kolnik na autocesti A3, poslije čvora Rugvice u smjeru Zagreb Istok i autoceste A4. Privremeni prolaz koji se koristio, više se ne koristi. Zabrana prometa za sva vozila i dalje ostaje u poslovnoj zoni Zagreb Istok.

Uz privremenu prometnu signalizaciju vozi se na dionicama državnih cesta:
- D1 Korenica-Debelo Brdo,
- D9 Metković-Opuzen i
- D303 Rovinj-Rovinjsko Selo.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D2 Osijek-Vukovar između nadvožnjaka „Nemetin“ i skretanja za Zračnu luku Osijek,
- D22 Možđenec-Sudovec,
- D29 Kašina-Marija Bistrica,
- D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče,
- D25 Korenica-Gospić,
- D57 Vukovar-Orolik,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica i
- ŽC6280 Dubovica-Sveta Nedjelja.

Od 8 do 18 sati, zbog radova zatvara se D25 Korenica-Gospić (do 6. kolovoza 2014. god.). Obilazak: Korenica D1-Udbina-D522-Gornja Ploča-Lovinac-D50-Gospić.

Dana 29. srpnja od 14,00 do 22,00 sata zbog sanacije pješačkog mosta (nathodnika) kod ulaza 1 u Nacionalni Park Plitvička Jezera na ŽC5201 Selište Drežničko-Prijeboj, vozit će se obilazno cestom D1 Prijeboj-Ličko Petrovo Selo-Grabovac, i obrnuto.

Naizmjence se vozi na:
- D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu,
- D31 od Šestak Brda do Pokupskog,
- D45 Rogoža-čvor Kutina,
- D47 Lipik-Novska, u mjestu Jagma,
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog,
- na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa i
- Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
- ŽC3252 Novska-Borovac i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Zbog oštećenja mosta Cubinec do daljnjeg je zatvorena državna cesta D22 Križevci-Sveti Ivan Žabno za vozila iznad 3,5 tona nosivosti. Obilasci su: D41 prema Majurcu do skretanja za Lemeš Križevački-ŽC2212-ŽC2228-Trema-DC 22 i obratno. Za vozila ukupne mase do 3,5 tona nosivosti i ukupne širine do 2 m, privremeno se vozi preko zamjenskog mosta, a vozila se propuštaju naizmjence.

Savjeti za sigurnu vožnju


 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima


 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dozvoljeno ili je rizično

Savjeti MUP-a i HAK-a vozačima automobila


 • Ne oduzimajte vozačima motocikla prednost prolaska
 • Kod prestrojavanja i pretjecanja pazite na “mrtvi kut”
 • Vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od auta
 • Motocikli se mogu učiniti daljima nego što zaista jesu
 • Ne usporavajte bez da ste dali znak paljenjem sva četiri pokazivača smjera ili laganim pritiscima ("pikanjem") na papučicu kočnice

Prometna nesreća


Više informacija na HAK-u »

Zemlja Jed. Valuta Kupovni Srednji Prodajni
Australija Australija 1 AUD 5,311139 5,327120 5,343101
Kanada Kanada 1 CAD 5,246561 5,262348 5,278135
Češka Češka 1 CZK 0,276643 0,277475 0,278307
Danska Danska 1 DKK 1,018480 1,021545 1,024610
Mađarska Mađarska 100 HUF 2,463954 2,471368 2,478782
Japan Japan 100 JPY 5,541738 5,558413 5,575088
Norveška Norveška 1 NOK 0,912130 0,914875 0,917620
Švedska Švedska 1 SEK 0,829146 0,831641 0,834136
Švicarska Švicarska 1 CHF 6,248990 6,267793 6,286596
Vel. Britanija Vel. Britanija 1 GBP 9,582836 9,611671 9,640506
SAD SAD 1 USD 5,646812 5,663803 5,680794
Europska Unija Europska Unija 1 EUR 7,594397 7,617249 7,640101
Poljska Poljska 1 PLN 1,833067 1,838583 1,844099

Copyright 2011. Portal Oko

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.