Rast turističkog prometa

Najbolji rezultati u odnosu na prošlu godinu ostvareni su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Rezultati turističkog prometa ostvareni u prvih šest mjeseci, rezultat su ozbiljnog rada tijekom pripreme ove sezone, intenzivnih tržišnih aktivnosti privatnog i javnog sektora i promjena u komunikaciji s tržištima te pokazatelj atraktivnosti i konkurentnosti hrvatskog turizma, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić prilikom prvog predstavljanja ovogodišnjih rezultata turističkog prometa Hrvatske, ponovivši kako se ove godine očekuje ponavljanje prošlogodišnjeg broja dolazaka i noćenja, uz rast prihoda od turizma od 3 do 5 posto.

Od siječnja do lipnja 2012. godine, u Hrvatskoj je ostvareno 3,6 milijuna dolazaka i 14,8 milijuna noćenja, što u odnosu na isti period 2011. godine rast od 5 posto u dolascima i noćenjima, pokazuju prvi podaci sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu. U ukupnoj strukturi turističkog prometa, strani turisti su ostvarili 3 milijuna dolazaka (+8 posto) i 13 milijuna noćenja (+7 posto).

Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su od siječnja do lipnja rast turističkog prometa. Trećina turističkog prometa ostvarena je u Istri, u kojoj je zabilježeno gotovo milijun dolazaka (+5 posto) i 5 milijuna noćenja (+4 posto). Prema udjelu u ukupnom turističkom prometu, slijedi Kvarner - 652 tisuće dolazaka (+3 posto) i 2,6 milijuna noćenja (+3 posto), Splitsko-dalmatinska županija – pola milijuna dolazaka (+8 posto) i 2,2 milijuna noćenja (+5 posto), Dubrovačko-neretvanska županija – 380 tisuća dolazaka (+13 posto) i 1,5 milijuna noćenja (+15 posto), Zadarska županija – 300 tisuća dolazaka (+7 posto) i 1,4 milijuna noćenja (+5 posto), Šibensko-kninska županija – 184 tisuće dolazaka (-1 posto) i 868 tisuća noćenja (+1 posto), Grad Zagreb – 300 tisuća dolazaka (+5 posto) i 553 tisuće noćenja (+11 posto) i Ličko-senjska županija – 129 tisuća dolazaka (+13 posto) i 331 tisuća noćenja (+10 posto).

Posebno me veseli rast broj dolazaka i noćenja turista iz Njemačke, našeg najvećeg emitivnog tržišta, koji već nekoliko godina čine najveći udio u ukupnom turističkom prometu Hrvatske. Smanjen broj turista iz Italije i Poljske u skladu je sa očekivanjima. Uzevši u obzir činjenicu da veliki broj Poljaka nije putovao izvan zemlje zbog Europskog nogometnog prvenstva te činjenicu da ove godine na odmor planira putovati oko 30 posto manje Talijana, postignuti rezultati iz tih zemalja su sasvim objektivni, istaknuo je ministar.

Porast turističkog prometa, u odnosu na 2011. godinu, ostvaren je i iz gotovo svih važnih emitivnih tržišta, pa su tako turisti iz Njemačke ostvarili – 538 tisuća dolazaka (+9 posto) i 3,4 milijuna noćenja (+9 posto), Austrije – 339 tisuća dolazaka (+6 posto) i 1,5 milijuna noćenja (+6 posto), Slovenije – 381 tisuća dolazaka (+6 posto) i 1,5 milijuna noćenja (+6 posto), Češke – 152 tisuće dolazaka (+18 posto) i 818 tisuće noćenja (+5 posto). Značajan porast noćenja ostvaren je iz Velike Britanije (+26 posto), Nizozemske (+ 25 posto) i Rusije (+12 posto), koje se također nalaze među deset zemalja s najvećim udjelom u ukupnom turističkom prometu Hrvatske.

S obzirom na činjenicu da je u svim županijama zabilježen porast broja noćenja te da pozitivne brojke bilježimo i sa svih važnih emitivnih tržišta, imamo pravo biti optimistični u pogledu rezultata ovogodišnje sezone koju kvalitetno i koncentrirano moramo odraditi do zadnjeg dana ove godine, izjavio je ministar. Nadalje je zahvalio i čestitao svima koji su sudjelovali u pripremi ove turističke sezone te pozvao sve turističke djelatnike, pogotovo one koji dolaze u direktni kontakt s gostima da u svoj posao i dalje ulažu maksimum jer je najbolja promocija hrvatskog turizma – gost koji sa odmora odlazi zadovoljan.


Ljetni programi na Elafitima, u Zatonu i Orašcu


U organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada, na Elafitskim otocima, u Zatonu i Orašcu i ove godine upriličit će se zabavno-glazbeni programi sa ciljem obogaćivanja turističke ponude. Za tradicionalnih pučkih festa i blagdana ovoga ljeta na Koločepu, Lopudu i Šipanu, kao i u Zatonu i Orašcu osmišljeno je tridesetak priredbi za dobru zabavu i ugodnu atmosferu.

Program Ljeta u Orašcu započeo je koncertom grupe Taliri, povodom blagdana Gospe od Orašca, a koncem srpnja će na plaži Hawai mještane i njihove goste zabavljati klapa Subrenum.
Program Zatonskog ljeta uključuje Jadranske igre, koje će se održati na rivi Zatona Velikog, te nastup Limene glazbe i malog Linđa Zaton početkom kolovoza. Vrhunac Zatonskog ljeta bit će Zatonska noć, kada će na zatonskoj rivi goste zabavljati Dražen Zečić.

Zabavni program na Elafitima započinje ovaj vikend, u subotu, 7.srpnja, kad će u crkvi sv.Nikole na Lopudu, koncert održati Georg Lehner, bariton iz Beča, uz glasovirsku pratnju Alberta Frke. Lopudsko ljeto se nastavlja gitarskim koncertom Maroja Brčića u crkvi sv.Nikole, te nastupima Aide Vidović Krilanović, Mila Krilanovića, Đive Franetović-Kušelj, Vande Đanić, Alberta Frke, Dore Kamber, Ivane Jelače, Marije Grazio-Tolj, Aljoše Lečića, Marka Gjenero, ansambla rane glazbe «Plazarius», te klavirskog dua Nina Mole i Jakša Zlatar. Osim koncertnog programa, tijekom ljeta na Lopudu nastupit će i klape Mareta i Kaše, a za Lopudsku noć, 14.kolovoza Lopuđane i njihove goste zabavljat će grupa Valetudo.

Zabavni programi na otoku Koločepu uključuju nastupe klape Maestral i klape Ragusavecchia, te grupe Botun, povodom 6.kupa Elafita u vaterpolu.

Šipansko ljeto bit će već tradicionalno obilježeno Ljetnom školom filma, od 4. do 14.kolovoza. Zabavni program će obogatiti klapska pjesma klape Ragusa, u nedjelju 8.srpnja u Šipanskoj luci. Posebne poslastice ljetnih priredbi na Šipanu su koncert grupe Taliri za Festu Gospe od Karmena u Suđurđu, te zabave uz Mladena Grdovića u Suđurđu i Jasmina Stavrosa u Šipanskoj luci za Festu sv.Stjepana. Uz zabave, u Šipanskoj luci bit će organizirano i gostovanje kazališne družine Kolarin s predstavom «Skerac sa svete Marije» u okviru Ljetne škole filma Šipan.

Lukša Lucianović/Glas Grada

Komentari

Komentiraj članak

Facebook komentari