Posljednja dramska premijera

Dantonova smrt u Frljićevoj režiji probudit će i one najuspavanije i prestrašiti izrabljivače

Povodom premijere Buchnerove „Dantonovome smrti“ u režiji najprovokativnijeg i najnagrađivanijeg hrvatskog redatelja Olivera Frljića 20. kolovoza na impresivnoj tvrđavi sv. Ivana održana je konferencija za medije na kojoj su govorili intendant igara dr.sc. Ivica Prlender, direktorica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski, redatelj Oliver Frljić i Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke koja je u ime banke Ivici Prlenderu uručila donacijski ček od 180 tisuća kuna.

„Živimo u doba ekonomske krize, rastuće socijalne nepravde, a radikalne društvene promjene nema na vidiku, svake četvrte godine dajemo unaprijed poznatima legitimaciju. U Europi se klasne razlike proširuju, a promjena se ne može dogoditi bez nasilne promjene“, smatra redatelj Oliver Frljić koji gledatelje želi potaknuti na razmišljanje i staviti ih u etičku dilemu.
„U predstavi sudjeluje izuzetna skupina umjetnika, govori o podudarnosti Buchnerovih i Frljićevih ideja, a dužnost dramatičara je da stvori povijest više od samog povijesničara“, kazala je redateljica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski.

Tekst je u vrijeme nastanka bio toliko kontroverzan da je čekao praizvedbu više od 60 godina, a danas se smatra pretečom dokumentarnog teatra. Redatelj Frljić ispituje mogućnost, odnosno nemogućnost revolucije u neoliberalnom kapitalizmu koji je zatvorio sve moguće puteve za izlaz. Postavlja pitanje je li revolucija danas svedena na politički aktivizam i mogu li se u općoj političkoj i ekonomskoj krizi nazrijeti konture neke nove revolucije jer koliko se god govori o krizi ona ne uspijeva izvesti kritičnu masu naroda na ulicu.

„Dok imamo sentimenta u društvenim klasama koje nas izrabljuju ništa se ne može promijeniti“, govori Frljić.
Kontroverzna Dantonova smrt koja se osvrće na društvo danas, a nije za mlađe od 18. sigurno će probuditi razmišljanje gledatelja uljuljkanih u svakodnevnicu života Frljićevim kontroverznim stilom i pitanjima koja rijetko tko postavlja.Komentiraj članak

Komentari