LOKALNI IZBORI

DDS u utrci za Županiju s kandidatima: Jelčić za župana, Vidović i Car za njegove zamjenike(FOTO)

Dubrovački demokratski sabor (DDS) predstavio je svoje kandidate za Županiju na predstojećim lokalnim izborima.Ivan Jelčić kandidat je za župana DDS-a, a kandidati za njegove zamjenike su Marko Vidović, diplomirani pravnik iz Doline Neretve i Ivo Car, konavoski političar.

Jelčić je profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, a obnaša i dužnost vijećnika u Županijskoj skupštini.
'Ovo je treći izborni ciklus u Županiji, a ja sam već osam godina županijski vijećnik,' kazao je Jelčić nakon čega je predstavio svoj predizborni program koji se temelji na projektima vezanima uz komunalnu i prometnu infrastrukturu, gospodarstvo, obrazovanje i znanost, zdravlje i reformu uprave.

'Pelješki most će sigurno biti izgrađen, a nazvat ćemo ga most Ivana Šprlje. Riječ je o čovjeku koji je najviše zaslužan što ćemo taj most imati. Mislim kako je to prijedlog protiv kojeg se nitko neće pobuniti,' kazao je Jelčić govoreći o prometnoj i komunalnoj infrastrukturi.

Osim Pelješkog mosta, obećao je i uvođenje brze ceste Grad-Zračna luka, brze ceste Grad-Ploče kao alternativa za autocestu, ali i najavio kako će se raditi na poboljšanju prometnih veza s otocima te kako će se ponovno uvesti linija na relaciji Rijeka-Dubrovnik.

Najavio je i realizaciju projekta Lučino razdolje po pitanju otpada, ali i sustavno rješavanje problema odvodnje otpadnih voda što je, kako kaže, problem koji postoji na području cijele Županije.

'Projekt Lučino razdolje nije najsretniji, ali je jedino rješenje koje imamo i već deset godina se ništa ne rješava po tom pitanju. Nedopustivo je da se događa sve ono što se događa sa smećem trenutno i bilo bi dobro da ga konačno pretvorimo u otpad,' kazao je Jelčić.

Po pitanju gospodarstva, najavio je kako će, u slučaju pobjede, otvoriti prostor potencijalnim investitorima, ali ujedno i staviti naglasak na održivi razvoj i zaštitu okoliša, eko proizvodnju i eko turizam.

'Svi prostorni planovi i investicije moraju biti u skladu sa zakonom i s odredbama oko zaštite okoliša,' kazao je te dodao kako 'neće mijenjati prostorne planove jer tako zahtijeva određeni investitor, da se on na kraju ne bi ni pojavio'.

Najavio je i nove projekte po pitanju obrazovanja i znanosti. 'Priključit ćemo se ideji Gradskog ogranka DDS-a, a to je da svi učenici 3. razreda osnovne škole dobiju tablet računala kako bi ušli u modernije doba.

Osim toga, postoji i jedan pilot projekt kojeg ćemo pokušati progurati, a riječ je o 'Raspberryu' što se odnosi na male kompjutore koji će pomoći našim učenicima oko procesa programiranja,' najavio je Jelčić te dodao kako će učenicima biti subvencioniran međugradski javni prijevoz, kao i smještaj za srednjoškolce.

Najavljeno je i jačanje suradnje sa Sveučilištem, posebno kad je riječ o EU projektima, a naglasio je i kako će se Studentski dom izgraditi u zakazanom roku. Kako kaže, stavit će se naglasak na sponzoriranje međunarodne suradnje u nastavi i praksi.

'Nismo protiv toga da mladi idu u inozemstvo, ali smo protiv toga da mladi ostaju u inozemstvu,' kazao je Jelčić.
Po pitanju zdravstva, naglasio je kako je nedopustiv način na koji se ono financira te kako DDS namjerava riješiti i taj problem.

'Nedopustiv je način na koji se zdravstvo financira. Sredstva su centralizirana, a troškovi decentralizirani. Uvijek će biti novaca za nove medicinske aparate, a DDS će se pobrinuti da ih Opća bolnica Dubrovnik ima. Također, ona ne smije biti jedina zdravstvena ustanova u našoj Županiji, a problem se može rješavati projektima dnevnih bolnica, projektima ambulanti, s većim brojem stručnjaka.

Nedopustivo je da veliki dio naše Županije nema pomoć za osobe s posebnim potrebama i na tom ćemo dijelu posebno raditi,' izjavio je Jelčić te najavio i stipendiranje studenata medicine i zdravstvenih struka kao i povećanje upisnih kapaciteta u srednjim medicinskim školama.

Reforma uprave posebna je cjelina na kojoj će se raditi, premda, kako Jelčić kaže, po tom pitanju 'neće biti prevelikih potresa', ali će promjene ipak nastupiti.

'Neće biti prevelikih potresa tu, ali ćemo inzistirati da svi zaposlenici daju maksimum, a poseban naglasak će biti na pripremama EU projekata, kao i na transparentnosti i dostupnosti svih službi,' izjavio je.

KONAVLE

Kandidatkinja DDS-a za načelnicu Konavala i nositeljica liste za Općinsko vijeće je Vilma Kosović, po zvanju liječnica, a članica je Općinskog vijeća Općine Konavle ispred DDS-a. Njen zamjenik je Ivan Banović, javnosti poznatiji kao predsjednik Biciklističkog kluba Konavle.

Kosović je tom prilikom najavila projekte koji čekaju Konavle u slučaju da ona postane načelnica Općine.
'U Konavlima je poljoprivreda godinama u potpunosti zapuštena. Danas se ne koristi ni 15 posto poljoprivredne površine kao što je to bilo prije Domovinskog rata i to treba promijeniti. Konavosko polje zjapi prazno.

Osnovat ćemo Upravni odjel za rješavanje povrata i imovinsko-pravnih odnosa, kako po pitanju Konavoskog polja, tako i po pitanju Prevlake,' najavila je Kosović.

U slučaju svoje pobjede, najavila je revitaliziranje industrijske zone na Grudi, otkupne stanice za eko-poljoprivredne proizvode za cijelo Konavle i izgradnju trgovačkog centra pretežno neprehrambenih proizvoda što bi dovelo do novih radnih mjesta. Spomenula je i i hotele Croatia, Albatros i Epidaurus koji više nisu u vlasništvu Konavala.

'Oni nisu u rukama Konavala upravo zbog loše pretvorbe i privatizacije, a mi ćemo stranim kupcima i vlasnicima hotela uvesti poreze na iste ukoliko u roku od tri godine ne započnu s investicijama, obnovom i uporabom istih,' kazala je Kosović. Po pitanju Prevlake, najavila je rješavanje imovinsko - pravnih odnosa što bi trebala biti pretpostavka za turističku izgradnju kroz modele prava građenja ili davanja zemlje u koncesiju na najviše 20 - 25 godina.

Kako kaže, to će se postići uz pomoć Države, ali i korištenjem EU fondova s obzirom na to kako je riječ o graničnom području. 'Konavljani nikad svoju domovinu nisu prodavali,' naglasila je Kosović.

Po pitanju odgoja i obrazovanja, kazala je kako će se naći zemljište, riješiti imovinsko-pravni odnosi, a u trećoj godini mandata početi izgradnja novog suvremenog vrtića na Zvekovici. Najavila je i subvencioniranje jaslica i vrtića, posebno za obitelji s troje i više djece, kao i uvođenje produljenog boravka u jaslicama, vrtićima i nižim razredima osnovne škole.

'Izgradit ćemo novu suvremenu osnovnu školu u Cavtatu s dvoranom i svim drugim potrebnim sadržajima. Omogućit ćemo besplatne udžbenike za svu djecu osnovnih škola i radit ćemo na digitalnoj pismenosti stanovništva na način da ćemo opremiti učionice osnovne škole od 5. do 8. razreda tabletima,' kazala je.

Osim pogodnosti za učenike, Kosović je najavila i one namijenjene studentima. 'Bitno ćemo poboljšati sistem stipendiranja studenata kroz model obvezne stipendije za nadarene i za socijalno ugrožene. Uvest ćemo stipendiranje redovitih studenata deficitarnih zanimanja, ali i studenata na najvišoj, doktorskoj razini.

Također, otvorit ćemo mogućnost kreditiranja studenata na način da će Općina plaćati kamatu, a student glavnicu godinu dana nakon što se zaposli. Svi redovitim studentima koji polažu godinu za godinu na sveučilištima izvan Županije ćemo omogućiti besplatne avionske i autobusne karte četiri puta godišnje,' kazala je.

Najavila je i povećanje dara za novorođeno dijete s 2 tisuće na 5 tisuća kuna novčane naknade. Kroz program POS-a će, u slučaju pobjede, pomoći u rješavanju stambenog pitanja, a najavila je i subvencioniranje doprinosa za izgradnju obiteljskih kuća, ali i poticaje za poduzetništva povezana s turizmom i poljoprivredom kroz OPG-ove.

Kad je riječ o umirovljenicima, kazala je kako je nedopustivo da ijedan od njih ima mirovinu ispod 2 tisuće kuna te je najavila subvencioniranje umirovljeničkih mirovina, kao i uvođenje besplatnog pokaza svim umirovljenicima po Konavlima i na relaciji Konavle-Grad i obratno.

Po pitanju zdravstva, najavila je dogovaranje dolaska liječnika, novu opremu u domovima zdravlja putem apliciranja na EU fondove, ali i uvođenje svakodnevnih laboratorijskih usluga vađenja krvi na Grudi, kao što je to slučaj u Cavtatu.
Govoreći o infrastrukturi, Kosović je naglasila kako je primarni cilj taj da svako kućanstvo u Konavlima ima pitku vodu.
'Nedopustivo je da u Konavlima postoje kućanstva koja nemaju pitku vodu.

Pratit ćemo kapacitete izvorišta pitke vode Duboka ljuta i učinit ćemo sve kako bismo što prije napravili projektnu dokumentaciju i izgradimo kanalizaciju Cavtata, Molunta, Zvekovice, Grude i ostalih mjesta,' najavila je.

Po pitanju cesta, kazala je kako će u slučaju pobjede u Konavlima DDS iznaći rješenje za prometne gužve od Grada do Konavala i obratno te početi rješavati brzu cestu Grad-Zračna luka, a sva konavoska mjesta povezati minibus linijom.
'Svim stanovnicima Općina Konavle subvencionirat ćemo avionske i autoput karte Dubrovnik-Zagreb u iznosu od 200 kuna,' rekla je Kosović.

Također, kazala je kako će u slučaju pobjede osigurati izgradnju više reciklažnih dvorišta u cilju rješavanja problema otpada i dvorište građevinskog otpada, kao i predviđanje nekoliko lokacija za kamenolom. Najavila je i uređenje šetnica u Cavtatu i Moluntu, otvaranje zabavnog parka te uvođenje mogućnosti otvaranja zabavnog kluba.

'U svakom konavoskom mjestu ćemo osigurati malonogometno igralište i boćalište. Izgradit ćemo zatvoreni bazen u Cavtatu i urediti biciklističke staze, kao i privući investitore s golf terenom,' kazala je.

DUBROVAČKO PRIMORJE

Mato Mišković DDS-ov je kandidat za načelnika Općine Dubrovačko primorje, dolazi iz Imotice i inženjer je u turizmu. Kandidatkinja za njegovu zamjenicu je Marina Jonjić.

Mišković je tom prilikom naglasio kako je komunalna i prometna infrastruktura najveći problem Dubrovačkog primorja pa će upravo na taj segment biti stavljen najveći naglasak. Tako je obećao kvalitetnu vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturu, održavanje postojećih i izgradnju novih prometnica, izgradnju prihvatne zračne luke i zone za manje zrakoplove, bezuvjetno otvaranje graničnih prijelaza za lokalno stanovništvo.

Po pitanju rješavanja problema otpada, najavljeno je izmještanje deponije Klepovica, kao i sanacija onečišćenog okoliša i neuređenih odlagališta.

Kad je u pitanju gospodarstvo, Mišković je kazao kako će se poseban naglasak stavljati na poticanje OPG-ova, ekološki uzgoj voća i povrća, kao i pčelarstvo te uzgoj ljekovitog bilja. Po pitanju obrade i prerade kamena, najavljeno je stipendiranje učenika odnosnih zanimanja, ispitivanje terena za dodatnu eksploataciju kamena i mineralnih sirovina, dodatno zapošljavanje i poticanje izrade suvenira od navedenog materijala.

Najavljeni su i projekti vezani uz sport i kulturu, pa je tako u planu izgradnja knjižnice, kao i stavljanje naglaska na kulturno-umjetničke udruge i podržavanje kako tradicionalnih tako i suvremenih sportova.

Naposljetku je čelnik DDS-a Pero Vićan kazao kako se stranka neće baviti prljavom kampanjom te, u svom stilu, najavio završni skup koji će se održati za desetak dana.

'Bit će malo više nego u Keruma, ali ste pozvani,' kazao je u šali.

Ivona Butjer

Komentiraj članak

Komentari