Nema ni sapuna

ŠOKANTNA DIJAGNOZA: U Dubrovačkoj općoj bolnici nikad gori uvjeti, ugroženi i ljudski životi

U dubrovačkoj općoj bolnici vlada potpuni kaos zbog nestašice lijekova ali i svega drugoga sanitetskoga materijala, neophodnog za rad. To je za naš portal potvrdio jedan od liječnika te Bolnice, koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman. Javnost je upoznata sa činjenicom kako, zbog ogromnih nagomilanih dugovanja veledrogerijama, dalmatinskim bolnicama, među kojima je i ova u Dubrovniku, nisu isporučene dovoljne količine lijekova. No, nitko nije mogao niti pretpostaviti kako je stanje sa lijekovima, sanitetskim i drugim materijalom, baš ovako alarmantno. “Ne možete zamisliti u kakvim uvjetima rade liječnici i drugo osoblje OB Dubrovnik“, kazao nam je naš sugovornik.

PIŠE: Ivica Granić

'Radimo u nemogućim i neljudskim uvjetima, ovo stanje je alarmantno, vjerujte kako su u pitanju čak i ljudski životi' rekao nam je liječnik.

Ravnatelj dubrovačke Opće Bolnice, Branko Bazdan, izjavio je prošloga tjedna kako se radi samo po tzv. hitnom režimu, tako da medicinsku pomoć dobivaju samo oni bolesnici kojima je žurno potrebna i oni koji se liječe od ozbiljnih kroničnih bolesti. Iako je tada naglasak stavljen na nestašicu lijekova, među kojima su primjerice i oni za karcinome, situacija koja nije poznata javnosti umnogome je gora.

Liječnicima u dubrovačkoj bolnici nedostaju osnovni materijali za rad. Kako doznajemo, nema čak niti sterilnih gazi, nema medicinskog konca, higijenskih rukavica pa čak niti sapuna.

'Nemamo doslovno ničega. Nemamo čime šivati pacijente, nemamo čime ruke oprati. Ovakvo stanje ne pamtim otkad radim kao liječnik, a to je dugi niz godina. Nikad, baš nikada, nije bila ovakva katastrofalna situacija u dubrovačkoj bolnici,' tvrdi naš izvor.

Ravnatelj OB Dubrovnik Branko Bazdan

Tako da je teško povjerovati riječima ravnatelja Bazdana kako se radi samo po tzv. hitnom režimu. Bojimo se kako je dovedeno u pitanje i najosnovnije, dakle, najprimarnije funkcioniranje Bolnice, pa čak i skrb za pacijente u hitnim slučajevima.  

Da stvar bude kompliciranija, u ovom slučaju i opasnija, u Dubrovniku je za vrijeme trajanja ljetnje sezone posao liječnika doslovno utrostručen, čak i bez, recimo to tako, redovitih izvanrednih situacija. Ne dao Bog da se na području Dubrovačko – neretvanske županije dogodi tragedija poput one kada je u prometnoj nesreći stradao autobus pun čeških turista. Tragediju takvih razmjera, čak niti mnogo manju, dubrovačka opća bolnica, u ovom momentu, definitivno ne bi mogla podnijeti.

Ne dao Bog ovakvih "scena" na području Dubrovačko-neretvanske županije

Javnost se stoga s pravom pita: Kako je moguće da je netko dozvolio baš ovakvo katastrofalno stanje i ugrozu ljudskih života? Nema nikakve dvojbe kako odgovorne treba tražiti na raznim stranama: Od nekadašnjeg Ravnatelja Vlahušića, koji je Bolnici u amanet ostavio 15-ak milijuna eura duga, pa preko osnivača i vlasnika Bolnice, Dubrovačko – neretvanske županije,  na koncu i nekoliko “garnitura“ vodstva dubrovačke bolnice. Svatko na svoj način, oni su odgovorni za ovo katastrofalno stanje, koje, zahvaljujući dragom Bogu, dobrim liječnicima i ostalom osoblju, još uvijek nije rezultiralo nečijom smrću.  

Ovim putem apeliramo na Vladu koja novce šakom i kapom dijeli na sve strane, zatim Županiju kao osnivača i vlasnika, pa čak i na grad Dubrovnik kojega vodi upravo bivši Ravnatelj OB Dubrovnik, da prema ovom problemu ne ostanu inferiorni i sa strane. Jer, ljudski život nema cijenu! Ili kod nas možda ipak ima? Naredni dani će pokazati koji je odgovor točan!

Ivica Granić

Komentiraj članak

Facebook komentari