Registracija

Prijava

Puklo je!

ŠALJA VRLO OŠTRO U DNEVNIKU 3: Točno je, Vićan nas ucjenjuje a gradonačelnik Vlahušić nas je izigrao!

 • Naslov: Niko Šalja Foto: Dunet.hr

Nije nikakva tajna kako su odnosi SDP-a i HNS-a unutar dubrovačke vladajuće koalicije odavno narušeni. Najnoviji konflikt prvog i drugog čovjeka Grada, samo je vrh ledene sante. No, sukob koji je godinama pomalo tinjao kulminiralo je zadnjih dana, kada je gradonačelnik Vlahušić uveo svojevrstan moratorij, kojim se Šalji doslovce zabranjuje javno nastupanje. U stvarnosti to bi značilo kako Šalja uopće ne smije komunicirati sa medijima, odnosno sa novinarima. No, “gradonačelničkim sankcijama“ tu nije bio kraj. Naime, gradonačelnik Vlahušić Šalji je zabranio i vođenje sjednica direktora komunalnih društava u vlasništvu grada Dubrovnika, što je Šalja godinama vrlo uspješno radio. Jučer je sjednicu komunalaca vodio najnovija Vlahušićeva akvizicija izvađena iz naftalina, Dinko Mirić, politički fosil koji se po kojekakvim gradskim uredima mota već desetljećima.

PIŠE: Ivica Granić

U sinoćnjem gostovanju u Dnevniku 3 HTV-a, dogradonačelnik Šalja o svim problemima govorio je vrlo oštro, jasno i otvoreno, ne libeći se komentirati baš svaku situaciju ili pitanje koje mu je postavio voditelj Dnevnika, Siniša Kovačić.

U uvodnom dijelu priloga govorila je Predsjednica dubrovačkog gradskog vijeća, Olga Muratti, koja je problem svela isključivo na lošu komunikaciju između prvog i drugog čovjeka Grada, dok je novinar Luko Brailo kazao kako je problem zapravo puno dublji i slojevitiji, te da isti “pomalo tinja“ od samog dolaska na vlast sadašnje lijeve koalicije.

Kao poseban problem Brailo apostrofira postojanje tzv. tajnog ugovora, kojim je, to nije nikakva tajna, Nezavisnoj listi Pera Vićana tajnim kadroviranjem pripalo puno više mjesta u kojekakvim upravnim ili nadzornim odborima dubrovačkih komunalnih i drugih društava, nego što mu to slijedom izbornih rezultata pripada.

Moratorij naš svagdašnji

Na novinarsko pitanje kako komentira Šaljine političko-medijske poteze u posljednjih par dana, gradonačelnik Vlahušić, u svom prepoznatljivom stilu slona u staklariji, odmahnuo je rukom te odgovorio kako je “čovjeku stalo da bude u žiži javnosti, pa stoga i izvodi sav ovaj cirkus. Nije ovlašten da u ime grada Dubrovnika govorio bilo što i to je sve“. Ove konstatacije Šalja je ocjenio smješnima, kazavši kako je na sadašnjoj funkciji više od tri godine te kako je iznimno zadovoljan odnosima sa medijima i s javnošću uopće.

Kakav je odnos snaga u dubrovačkom gradskom vijeću, jeste li vi moćan čovjek, vrlo otvoreno je Šalju upitao voditelj Kovačić, na što je Šalja još otvorenije odgovorio kako se ne smatra moćnim čovjekom.

Naime, Zakon o lokalnoj samoupravi, pojašnjava Šalja, dovoljno jasno ne definira ulogu dogradonačelnika, tako da je puno toga ostavljeno na milost i nemilost Gradonačelniku. No, podvukao je kako je SDP, kao najjača stranka vladajuće koalicije, totalno zapostavljen kada je u pitanju odlučivanje ili vladanje Gradom. Puno toga prolazi mimo nas, za dosta odluka uopće ne znamo, to je veliki problem dubrovačkog SDP-a, a nezavisnoj listi Pera Vićana pridaje se puno veća važnost nego što bi trebalo, obzirom kako je ta lista postigla skromne izborne rezultate.

SDP mora imati svog kandidata

Šalja je u nastavku neobično otvoreno i hrabro komentirao odnos gradonačelnika Vlahušića prema dubrovačkom gradskom vijeću, ali i SDP-u. “Vlahušić nas je, moglo bi se kazati, izigrao. Drugačije smo se dogovarali na početku mandata, da, usudit ću se kazati kako nas je Andro Vlahušić izigrao. Ne samo mene nego dubrovački SDP“, kazao je vidno revoltirani Šalja, te nastavio kako nije o novonastaloj situaciji razgovarao sa stranačkom središnjicom u Zagrebu. “Ja poštujem stranačku hijerarhiju, nisam do sada išao u Zagreb, ali sam nebrojeno puta na sjednicama gradskog odbora SDP-a upozoravao na ovu nesnošljivu i nemoguću situaciju“, kazao je Šalja.

Na novinarsko pitanje vidi li sebe kao budućeg dubrovačkog Gradonačelnika, Šalja je odgovorio kako SDP, nakon nekoliko izbornih ciklusa, naprosto mora imati svoga gradonačelničkog kandidata. Vrlo je otvoreno kazao kako, uz ostale kolege, i sebe vidi kao potencijalnoga kandidata, ali se neće buniti ako bude odlučeno da je to netko drugi. “Poštovati ću svaku odluku stranke“, podvukao je Niko Šalja.

Ništa nije kao prije

Na koncu, valja zaključiti kako, nakon sinoćnjeg Šaljinog istupa u Dnevniku 3 HTV-a, odnosi unutar dubrovačke vladajuće koalicije više nikada neće, niti mogu, biti isti. Teško je očekivati kako će koalicijska prznica Vićan, ali i stranačka središnjica SDP-a, ostati gluhi i nijemi na sinoćnje neobično oštre i neobično hrabre komentare dogradonačelnika Nika Šalje.

Posebice ako se zna da je upravo zbog “kojekakvih odnosa“ o kojima je Šalja sinoć i govorio, SDP već nekoliko puta pucao po šavovima. Naime, čak tri vijećnika vladajuće koalicije iz redova SDP-a napustili su vijećnićke klupe, tako da je Predsjednica gradskog vijeća, Olga Muratti, imala nemalih problema nebi li nekako uspjela skrpati koaliciju, te ju održati na okupu.

Šalja je, to se mora kazati, sinoć demonstrirao neobičnu političku ali i ljudsku hrabrost. Koju će građani, ili ako hoćete - birači, zasigurno znati honorirati. Rukavica je bačena u lice onima kojima je i trebala biti bačena, tako da čekamo reakcije. A one bi trebale stići uskoro, sa nekoliko strana čak.

Ivica Granić

Datum zadnje izmjene: 10.07.2012 01:56

Povratak

Pošalji prijatelju

Puklo je!

Facebook komentari

Komentari

Roko Prc

mora bit da je Salja ovu hrabrost skupljao tri godine putujuci po Europi a posebno u Indoneziji dok je 15 dana odmarao sa zenom o trosku svih nas.Pa tako posten i hrabar neka kaze koliko je potrosio uludo nasih solada i koji su to rezultati koje je postigao.Pokazao covjek svoje pravo lice sad pred izbore misleci nikad njje kasno mozda i prode.Ali ne moj SALJA TO SI TREBAO NAPRAVITI PUNO PRIJE I OVE TRI GODINE ODRECI SE SVIH PRIVILEGIJA KOJE SI IMAO KAO I VELIKE PLACE KOJU SI PRIMAO.Tako rade posteni politicari i posten COVJEK!

10.07.2012 12:50

Pracka

Pa nijeste vi jedini koje je Vlahušić izigrao! Trebali ste se raspitat malo prije nego ste ga stavili za svoga (SDP) kandidata.Vlahušić se i kao liječnik ponašao nehumano prema umirućim pacijentima,pa ovo sve nije za se čudit.Više se čudim Šalji kako je mogao s njime raditi 3 godine.Samo sve ovo će završit kao "oštro posro" i svi će ostat na svojim mjestima.Ipak se radi o foteljama i visokim primanjima

10.07.2012 15:12

Avatar

Prohodnost cesta


Zbog redovnog održavanja, pregleda protupožarne opreme, u tunelu Sveti Rok na autocesti A1, u smjeru Splita, promet teče pretjecajnim trakom, uz ograničenje brzine 60km/h.
Jak vjetar povremeno puše na autocesti A1 između južnog portala tunela Sveti Rok i vijadukta Božići i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.
Kroz tunel Tuhobić u smjeru Rijeke zbog radova vozi se jednim trakom.


Večeras , 23./24.srpnja od 22-4h zbog radova na rječkoj obilaznici od 1km+400m (čvor Rupa) do 19km+900m (čvor Diračje) u smjeru Zagreba, i od 19km+900m (čvor Diračje) do 1km+400m (čvor Rupa) u smjeru Rupe, povremeno će biti zatvorena preticajna traka. Vozit će se usporeno voznom.

Otvoren je novi kolnik na autocesti A3, poslije čvora Rugvice u smjeru Zagreb Istok i autoceste A4. Privremeni prolaz koji se koristio, više se ne koristi. Zabrana prometa za sva vozila i dalje ostaje u poslovnoj zoni Zagreb Istok.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D2 Osijek-Vukovar između nadvožnjaka „Nemetin“ i skretanja za Zračnu luku Osijek,
- D22 Možđenec-Sudovec,
- D29 Kašina-Marija Bistrica,
- D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče,
- D57 Vukovar-Orolik,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica,
- ŽC6280 Dubovica-Sveta Nedjelja.

Do 25. srpnja od 8 do 18 sati, zbog razminiranja, za sav promet bit će privremeno zatvorena državna cesta D47 (Novska-Jasenovac), uz spomen područje Jasenovac, od pružnog prijelaza do naselja Jasenovac. Vozila će se propuštati svaki puni sat po 15 minuta.

Uz privremenu prometnu signalizaciju vozi se na dionicama državnih cesta:
- D1 Korenica- Debelo Brdo
- D9 Metković- Opuzen
- D25 Bunić- Ljubovo.

Naizmjence se vozi na:
- D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu,
- D31 od Šestak Brda do Pokupskog,
- D303 Rovinj-Rovinjsko selo,
- D45 Rogoža-čvor Kutina,
- D47 Lipik-Novska, u mjestu Jagma,
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog i
- na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa, i
- Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
- ŽC3252 Novska-Borovac i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Zbog oštećenja mosta Cubinec do daljnjeg je zatvorena državna cesta D22 Križevci-Sveti Ivan Žabno za vozila iznad 3,5 tona nosivosti. Obilasci su: D41 prema Majurcu do skretanja za Lemeš Križevački-ŽC2212-ŽC2228-Trema-DC 22 i obratno. Za vozila ukupne mase do 3,5 tona nosivosti i ukupne širine do 2 m, privremeno se vozi preko zamjenskog mosta, a vozila se propuštaju naizmjence.

Savjeti za sigurnu vožnju


 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima


 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dozvoljeno ili je rizično

Savjeti MUP-a i HAK-a vozačima automobila


 • Ne oduzimajte vozačima motocikla prednost prolaska
 • Kod prestrojavanja i pretjecanja pazite na “mrtvi kut”
 • Vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od auta
 • Motocikli se mogu učiniti daljima nego što zaista jesu
 • Ne usporavajte bez da ste dali znak paljenjem sva četiri pokazivača smjera ili laganim pritiscima ("pikanjem") na papučicu kočnice

Prometna nesreća


Više informacija na HAK-u »

Zemlja Jed. Valuta Kupovni Srednji Prodajni
Australija Australija 1 AUD 5,322599 5,338615 5,354631
Kanada Kanada 1 CAD 5,252924 5,268730 5,284536
Češka Češka 1 CZK 0,276291 0,277122 0,277953
Danska Danska 1 DKK 1,017095 1,020155 1,023215
Mađarska Mađarska 100 HUF 2,470656 2,478090 2,485524
Japan Japan 100 JPY 5,556984 5,573705 5,590426
Norveška Norveška 1 NOK 0,911351 0,914093 0,916835
Švedska Švedska 1 SEK 0,824438 0,826919 0,829400
Švicarska Švicarska 1 CHF 6,241603 6,260384 6,279165
Vel. Britanija Vel. Britanija 1 GBP 9,605081 9,633983 9,662885
SAD SAD 1 USD 5,633345 5,650296 5,667247
Europska Unija Europska Unija 1 EUR 7,584172 7,606993 7,629814
Poljska Poljska 1 PLN 1,835028 1,840550 1,846072

Copyright 2011. Portal Oko

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.