Registracija

Prijava

Puklo je!

ŠALJA VRLO OŠTRO U DNEVNIKU 3: Točno je, Vićan nas ucjenjuje a gradonačelnik Vlahušić nas je izigrao!

 • Naslov: Niko Šalja Foto: Dunet.hr

Nije nikakva tajna kako su odnosi SDP-a i HNS-a unutar dubrovačke vladajuće koalicije odavno narušeni. Najnoviji konflikt prvog i drugog čovjeka Grada, samo je vrh ledene sante. No, sukob koji je godinama pomalo tinjao kulminiralo je zadnjih dana, kada je gradonačelnik Vlahušić uveo svojevrstan moratorij, kojim se Šalji doslovce zabranjuje javno nastupanje. U stvarnosti to bi značilo kako Šalja uopće ne smije komunicirati sa medijima, odnosno sa novinarima. No, “gradonačelničkim sankcijama“ tu nije bio kraj. Naime, gradonačelnik Vlahušić Šalji je zabranio i vođenje sjednica direktora komunalnih društava u vlasništvu grada Dubrovnika, što je Šalja godinama vrlo uspješno radio. Jučer je sjednicu komunalaca vodio najnovija Vlahušićeva akvizicija izvađena iz naftalina, Dinko Mirić, politički fosil koji se po kojekakvim gradskim uredima mota već desetljećima.

PIŠE: Ivica Granić

U sinoćnjem gostovanju u Dnevniku 3 HTV-a, dogradonačelnik Šalja o svim problemima govorio je vrlo oštro, jasno i otvoreno, ne libeći se komentirati baš svaku situaciju ili pitanje koje mu je postavio voditelj Dnevnika, Siniša Kovačić.

U uvodnom dijelu priloga govorila je Predsjednica dubrovačkog gradskog vijeća, Olga Muratti, koja je problem svela isključivo na lošu komunikaciju između prvog i drugog čovjeka Grada, dok je novinar Luko Brailo kazao kako je problem zapravo puno dublji i slojevitiji, te da isti “pomalo tinja“ od samog dolaska na vlast sadašnje lijeve koalicije.

Kao poseban problem Brailo apostrofira postojanje tzv. tajnog ugovora, kojim je, to nije nikakva tajna, Nezavisnoj listi Pera Vićana tajnim kadroviranjem pripalo puno više mjesta u kojekakvim upravnim ili nadzornim odborima dubrovačkih komunalnih i drugih društava, nego što mu to slijedom izbornih rezultata pripada.

Moratorij naš svagdašnji

Na novinarsko pitanje kako komentira Šaljine političko-medijske poteze u posljednjih par dana, gradonačelnik Vlahušić, u svom prepoznatljivom stilu slona u staklariji, odmahnuo je rukom te odgovorio kako je “čovjeku stalo da bude u žiži javnosti, pa stoga i izvodi sav ovaj cirkus. Nije ovlašten da u ime grada Dubrovnika govorio bilo što i to je sve“. Ove konstatacije Šalja je ocjenio smješnima, kazavši kako je na sadašnjoj funkciji više od tri godine te kako je iznimno zadovoljan odnosima sa medijima i s javnošću uopće.

Kakav je odnos snaga u dubrovačkom gradskom vijeću, jeste li vi moćan čovjek, vrlo otvoreno je Šalju upitao voditelj Kovačić, na što je Šalja još otvorenije odgovorio kako se ne smatra moćnim čovjekom.

Naime, Zakon o lokalnoj samoupravi, pojašnjava Šalja, dovoljno jasno ne definira ulogu dogradonačelnika, tako da je puno toga ostavljeno na milost i nemilost Gradonačelniku. No, podvukao je kako je SDP, kao najjača stranka vladajuće koalicije, totalno zapostavljen kada je u pitanju odlučivanje ili vladanje Gradom. Puno toga prolazi mimo nas, za dosta odluka uopće ne znamo, to je veliki problem dubrovačkog SDP-a, a nezavisnoj listi Pera Vićana pridaje se puno veća važnost nego što bi trebalo, obzirom kako je ta lista postigla skromne izborne rezultate.

SDP mora imati svog kandidata

Šalja je u nastavku neobično otvoreno i hrabro komentirao odnos gradonačelnika Vlahušića prema dubrovačkom gradskom vijeću, ali i SDP-u. “Vlahušić nas je, moglo bi se kazati, izigrao. Drugačije smo se dogovarali na početku mandata, da, usudit ću se kazati kako nas je Andro Vlahušić izigrao. Ne samo mene nego dubrovački SDP“, kazao je vidno revoltirani Šalja, te nastavio kako nije o novonastaloj situaciji razgovarao sa stranačkom središnjicom u Zagrebu. “Ja poštujem stranačku hijerarhiju, nisam do sada išao u Zagreb, ali sam nebrojeno puta na sjednicama gradskog odbora SDP-a upozoravao na ovu nesnošljivu i nemoguću situaciju“, kazao je Šalja.

Na novinarsko pitanje vidi li sebe kao budućeg dubrovačkog Gradonačelnika, Šalja je odgovorio kako SDP, nakon nekoliko izbornih ciklusa, naprosto mora imati svoga gradonačelničkog kandidata. Vrlo je otvoreno kazao kako, uz ostale kolege, i sebe vidi kao potencijalnoga kandidata, ali se neće buniti ako bude odlučeno da je to netko drugi. “Poštovati ću svaku odluku stranke“, podvukao je Niko Šalja.

Ništa nije kao prije

Na koncu, valja zaključiti kako, nakon sinoćnjeg Šaljinog istupa u Dnevniku 3 HTV-a, odnosi unutar dubrovačke vladajuće koalicije više nikada neće, niti mogu, biti isti. Teško je očekivati kako će koalicijska prznica Vićan, ali i stranačka središnjica SDP-a, ostati gluhi i nijemi na sinoćnje neobično oštre i neobično hrabre komentare dogradonačelnika Nika Šalje.

Posebice ako se zna da je upravo zbog “kojekakvih odnosa“ o kojima je Šalja sinoć i govorio, SDP već nekoliko puta pucao po šavovima. Naime, čak tri vijećnika vladajuće koalicije iz redova SDP-a napustili su vijećnićke klupe, tako da je Predsjednica gradskog vijeća, Olga Muratti, imala nemalih problema nebi li nekako uspjela skrpati koaliciju, te ju održati na okupu.

Šalja je, to se mora kazati, sinoć demonstrirao neobičnu političku ali i ljudsku hrabrost. Koju će građani, ili ako hoćete - birači, zasigurno znati honorirati. Rukavica je bačena u lice onima kojima je i trebala biti bačena, tako da čekamo reakcije. A one bi trebale stići uskoro, sa nekoliko strana čak.

Ivica Granić

Datum zadnje izmjene: 10.07.2012 01:56

Povratak

Pošalji prijatelju

Puklo je!

Facebook komentari

Komentari

Roko Prc

mora bit da je Salja ovu hrabrost skupljao tri godine putujuci po Europi a posebno u Indoneziji dok je 15 dana odmarao sa zenom o trosku svih nas.Pa tako posten i hrabar neka kaze koliko je potrosio uludo nasih solada i koji su to rezultati koje je postigao.Pokazao covjek svoje pravo lice sad pred izbore misleci nikad njje kasno mozda i prode.Ali ne moj SALJA TO SI TREBAO NAPRAVITI PUNO PRIJE I OVE TRI GODINE ODRECI SE SVIH PRIVILEGIJA KOJE SI IMAO KAO I VELIKE PLACE KOJU SI PRIMAO.Tako rade posteni politicari i posten COVJEK!

10.07.2012 12:50

Pracka

Pa nijeste vi jedini koje je Vlahušić izigrao! Trebali ste se raspitat malo prije nego ste ga stavili za svoga (SDP) kandidata.Vlahušić se i kao liječnik ponašao nehumano prema umirućim pacijentima,pa ovo sve nije za se čudit.Više se čudim Šalji kako je mogao s njime raditi 3 godine.Samo sve ovo će završit kao "oštro posro" i svi će ostat na svojim mjestima.Ipak se radi o foteljama i visokim primanjima

10.07.2012 15:12

Avatar

Prohodnost cesta


Kolnici su mjestimice vlažni u Gorskom kotaru. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na autocestama: A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zaprešić i Krapina te A6 Rijeka-Zagreb između tunela Tuhobić i Sleme.

Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8) mogući su odroni zemlje i kamenja.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Na autocesti A1 kroz tunele Mala Kapela i Grič promet teče dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi uz ograničenje brzine, zbog radova.

Do 06,00 sati kroz tunel Učku vozi se uz privremenu regulaciju prometa, zbog radova.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D512 Makarska-Ravča na predjelu Stupica,
- D22 Možđenec-Sudovec i Križevci-Sveti Ivan Žabno,
- D30 dio Zagrebačke ulice u Petrinji,
- D57 Vukovar-Orolik,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica i
- Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Naizmjence se vozi:
- na D1 Korenica-Debelo Brdo
- na D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu.
- na Jadranskoj magistrali kod Draga, kroz Duće, kod Drvenika, Zaostroga i Podaca, između Slanog i Trstenog i u mjestu Soline ( Dubrovačko- neretvanska županija).
- na D25 Bunić-Ljubovo,
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog i
- na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa.

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
- ŽC3252 Novska-Borovac i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

U promet se uključuje sve veći broj motociklista i biciklista stoga pozivamo ostale sudionike u prometu na pojačan oprez i da obavezno provjeravaju „mrtvi kut“. Upozoravamo motocikliste i bicikliste da na kolniku još uvijek mjestimice ima pijeska i šljunka, posebice na cestama kroz gorska područja te da voze u skladu sa prometnim propisima.

Savjeti za sigurnu vožnju


 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima


 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dozvoljeno ili je rizično

Savjeti MUP-a i HAK-a vozačima automobila


 • Ne oduzimajte vozačima motocikla prednost prolaska
 • Kod prestrojavanja i pretjecanja pazite na “mrtvi kut”
 • Vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od auta
 • Motocikli se mogu učiniti daljima nego što zaista jesu
 • Ne usporavajte bez da ste dali znak paljenjem sva četiri pokazivača smjera ili laganim pritiscima ("pikanjem") na papučicu kočnice

Prometna nesreća


Više informacija na HAK-u »

Zemlja Jed. Valuta Kupovni Srednji Prodajni
Australija Australija 1 AUD 5,151978 5,167480 5,182982
Kanada Kanada 1 CAD 4,996751 5,011786 5,026821
Češka Češka 1 CZK 0,276695 0,277528 0,278361
Danska Danska 1 DKK 1,017313 1,020374 1,023435
Mađarska Mađarska 100 HUF 2,472272 2,479711 2,487150
Japan Japan 100 JPY 5,368267 5,384420 5,400573
Norveška Norveška 1 NOK 0,918381 0,921144 0,923907
Švedska Švedska 1 SEK 0,834907 0,837419 0,839931
Švicarska Švicarska 1 CHF 6,221789 6,240511 6,259233
Vel. Britanija Vel. Britanija 1 GBP 9,260621 9,288486 9,316351
SAD SAD 1 USD 5,502036 5,518592 5,535148
Europska Unija Europska Unija 1 EUR 7,595561 7,618416 7,641271
Poljska Poljska 1 PLN 1,813259 1,818715 1,824171

Copyright 2011. Portal Oko

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.