Puklo je!

ŠALJA VRLO OŠTRO U DNEVNIKU 3: Točno je, Vićan nas ucjenjuje a gradonačelnik Vlahušić nas je izigrao!

Nije nikakva tajna kako su odnosi SDP-a i HNS-a unutar dubrovačke vladajuće koalicije odavno narušeni. Najnoviji konflikt prvog i drugog čovjeka Grada, samo je vrh ledene sante. No, sukob koji je godinama pomalo tinjao kulminiralo je zadnjih dana, kada je gradonačelnik Vlahušić uveo svojevrstan moratorij, kojim se Šalji doslovce zabranjuje javno nastupanje. U stvarnosti to bi značilo kako Šalja uopće ne smije komunicirati sa medijima, odnosno sa novinarima. No, “gradonačelničkim sankcijama“ tu nije bio kraj. Naime, gradonačelnik Vlahušić Šalji je zabranio i vođenje sjednica direktora komunalnih društava u vlasništvu grada Dubrovnika, što je Šalja godinama vrlo uspješno radio. Jučer je sjednicu komunalaca vodio najnovija Vlahušićeva akvizicija izvađena iz naftalina, Dinko Mirić, politički fosil koji se po kojekakvim gradskim uredima mota već desetljećima.

PIŠE: Ivica Granić

U sinoćnjem gostovanju u Dnevniku 3 HTV-a, dogradonačelnik Šalja o svim problemima govorio je vrlo oštro, jasno i otvoreno, ne libeći se komentirati baš svaku situaciju ili pitanje koje mu je postavio voditelj Dnevnika, Siniša Kovačić.

U uvodnom dijelu priloga govorila je Predsjednica dubrovačkog gradskog vijeća, Olga Muratti, koja je problem svela isključivo na lošu komunikaciju između prvog i drugog čovjeka Grada, dok je novinar Luko Brailo kazao kako je problem zapravo puno dublji i slojevitiji, te da isti “pomalo tinja“ od samog dolaska na vlast sadašnje lijeve koalicije.

Kao poseban problem Brailo apostrofira postojanje tzv. tajnog ugovora, kojim je, to nije nikakva tajna, Nezavisnoj listi Pera Vićana tajnim kadroviranjem pripalo puno više mjesta u kojekakvim upravnim ili nadzornim odborima dubrovačkih komunalnih i drugih društava, nego što mu to slijedom izbornih rezultata pripada.

Moratorij naš svagdašnji

Na novinarsko pitanje kako komentira Šaljine političko-medijske poteze u posljednjih par dana, gradonačelnik Vlahušić, u svom prepoznatljivom stilu slona u staklariji, odmahnuo je rukom te odgovorio kako je “čovjeku stalo da bude u žiži javnosti, pa stoga i izvodi sav ovaj cirkus. Nije ovlašten da u ime grada Dubrovnika govorio bilo što i to je sve“. Ove konstatacije Šalja je ocjenio smješnima, kazavši kako je na sadašnjoj funkciji više od tri godine te kako je iznimno zadovoljan odnosima sa medijima i s javnošću uopće.

Kakav je odnos snaga u dubrovačkom gradskom vijeću, jeste li vi moćan čovjek, vrlo otvoreno je Šalju upitao voditelj Kovačić, na što je Šalja još otvorenije odgovorio kako se ne smatra moćnim čovjekom.

Naime, Zakon o lokalnoj samoupravi, pojašnjava Šalja, dovoljno jasno ne definira ulogu dogradonačelnika, tako da je puno toga ostavljeno na milost i nemilost Gradonačelniku. No, podvukao je kako je SDP, kao najjača stranka vladajuće koalicije, totalno zapostavljen kada je u pitanju odlučivanje ili vladanje Gradom. Puno toga prolazi mimo nas, za dosta odluka uopće ne znamo, to je veliki problem dubrovačkog SDP-a, a nezavisnoj listi Pera Vićana pridaje se puno veća važnost nego što bi trebalo, obzirom kako je ta lista postigla skromne izborne rezultate.

SDP mora imati svog kandidata

Šalja je u nastavku neobično otvoreno i hrabro komentirao odnos gradonačelnika Vlahušića prema dubrovačkom gradskom vijeću, ali i SDP-u. “Vlahušić nas je, moglo bi se kazati, izigrao. Drugačije smo se dogovarali na početku mandata, da, usudit ću se kazati kako nas je Andro Vlahušić izigrao. Ne samo mene nego dubrovački SDP“, kazao je vidno revoltirani Šalja, te nastavio kako nije o novonastaloj situaciji razgovarao sa stranačkom središnjicom u Zagrebu. “Ja poštujem stranačku hijerarhiju, nisam do sada išao u Zagreb, ali sam nebrojeno puta na sjednicama gradskog odbora SDP-a upozoravao na ovu nesnošljivu i nemoguću situaciju“, kazao je Šalja.

Na novinarsko pitanje vidi li sebe kao budućeg dubrovačkog Gradonačelnika, Šalja je odgovorio kako SDP, nakon nekoliko izbornih ciklusa, naprosto mora imati svoga gradonačelničkog kandidata. Vrlo je otvoreno kazao kako, uz ostale kolege, i sebe vidi kao potencijalnoga kandidata, ali se neće buniti ako bude odlučeno da je to netko drugi. “Poštovati ću svaku odluku stranke“, podvukao je Niko Šalja.

Ništa nije kao prije

Na koncu, valja zaključiti kako, nakon sinoćnjeg Šaljinog istupa u Dnevniku 3 HTV-a, odnosi unutar dubrovačke vladajuće koalicije više nikada neće, niti mogu, biti isti. Teško je očekivati kako će koalicijska prznica Vićan, ali i stranačka središnjica SDP-a, ostati gluhi i nijemi na sinoćnje neobično oštre i neobično hrabre komentare dogradonačelnika Nika Šalje.

Posebice ako se zna da je upravo zbog “kojekakvih odnosa“ o kojima je Šalja sinoć i govorio, SDP već nekoliko puta pucao po šavovima. Naime, čak tri vijećnika vladajuće koalicije iz redova SDP-a napustili su vijećnićke klupe, tako da je Predsjednica gradskog vijeća, Olga Muratti, imala nemalih problema nebi li nekako uspjela skrpati koaliciju, te ju održati na okupu.

Šalja je, to se mora kazati, sinoć demonstrirao neobičnu političku ali i ljudsku hrabrost. Koju će građani, ili ako hoćete - birači, zasigurno znati honorirati. Rukavica je bačena u lice onima kojima je i trebala biti bačena, tako da čekamo reakcije. A one bi trebale stići uskoro, sa nekoliko strana čak.

Ivica Granić

Komentari

Komentiraj članak

Facebook komentari