Jedna čaša puno znači

Čudotvorni grejp: Pomaže oboljelima od raka

Jedna čaša svježe iscijeđenog soka od grejpa može umanjiti negativno djelovanje lijekova za borbu protiv tumora. Točnije, on povećava apsorpciju sirolimusa, tvari koja se do sada koristila kod zaustavljanja obrambenog sustava u slučajevima transplantacije bubrega. Zapravo, ovo otkriće omogućit će da onkološki bolesnici u budućnosti primaju manje doze lijeka jer u kombinaciji s ovim voćem lijek može postati jednako, ako ne i mnogo učinkovitiji.

Znanstvenici sa sveučilišta u Chicagu smatraju da će manja doza značiti i manje negativnih nuspojava samog lijeka. Za sada se još ne zna kako grejp reagira u kombinaciji s drugim lijekovima. Studija je obuhvatila 138 osoba s neizlječivim tumorima kako bi došla do idealne doze. Trećina bolesnika primala je samo sirolimus, trećina sirolimus sa 200 g soka grejpa, a treća sirolimus s još jednim lijekom – ketokonazolom koji također povećava apsorpciju. Najbolji rezultati pokazali su se kod onih pacijenata koji su uzimali sok od grejpa jer im je trebalo samo 25 do 35 mg sirolimusa.

Onkologinja i voditeljica studije Ezra Cohen kaže da sok od grejpa smanjuje utjecaj pojedinih enzima na crijevnim stijenkama koji usporavaju apsorpciju lijeka u krvotok. Među te lijekove spadaju statini za snižavanje kolesterola, mnogi lijekovi za psihička oboljenja, analgetici i drugi, piše Daily Mail.

Sirolimus je poznatiji pod nazivom rapamicin, a isprva se koristio kao lijek za gljivične infekcije. Rezultati koji upućuju na pozitivne učinke grejpa mogu biti spasonosni za mnoge pacijente jer sirolimus u dozama većima od 45 miligrama tjedno može izazvati probavne smetnje i vrtoglavicu.

Komentiraj članak

Komentari